top of page

Blog

Quinoasalade voor beginners - probeer het ook!


In juni staat er volop sla op het land. Kropsla, rucola en eikenbladsla. Vooral met warm weer is een salade verkoelend én revitaliserend. Als lunch kan het lichter vallen dan een broodmaaltijd en als avondmaaltijd kan het erbij of de hele maaltijd vervangen. Bij een maaltijdsalade is het de kunst deze volledig te laten zijn door een combinatie van: groente, eiwitten, vetten en langzaam opneembare koolhydraten. Hoe je dat doet kan je zien in deze Quinoasalade voor beginners. Voor wie net begint met salades én door de variatielijst ook zeer geschikt voor gevorderden.

RECEPT QUINOA-SALADE

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 60 gram Quinoa

 • 150 ml Water

 • 100 gram Feta

 • 12 stuks Olijven, pitloos

 • 40 gram Eikenbladsla

 • 0,5 stuks Paprika

 • 75 gram Komkommer

 • 1 eetl. Olijfolie

 • ½ eetl. Balsamico azijn

 • 1 eetl. Oregano

 • 1 theel. paprikapoeder

 • 1 snufje Peper

 • 1-2 eetl. Zonnebloempitten

Bereiding

 1. Breng de quinoa in een pan met 150 ml. water aan de kook. Wanneer het kookt, het vuur op een lage stand zetten en 10 min. rustig laten pruttelen met deksel op de pan.

 2. Rooster intussen de zonnebloempitten droog in een pan op matig vuur. Schud tussentijds om en zorg dat ze niet te bruin worden. Lichtbruin is prima. Je kan ook een voorraad aanleggen door een hele pan met pitten te roosteren. Afgesloten zijn ze 2 weken houdbaar.

 3. Was de eikenbladsla. Maak de paprika en komkommer schoon en snij deze in regelmatige kleine stukjes. Doe de groenten in een kom. Halveer de olijven en voeg deze ook toe. Snijd de feta in stukjes en voeg deze samen met de kruiden toe.

 4. Haal de quinoa van het vuur en laat 5 minuten rusten. Het water moet nu helemaal opgenomen zijn door de quinoa. Roer er met een vork doorheen. Voeg dan de quinoa toe aan de groenten- en fetastukjes, pitten, olijfolie en azijn en roer het geheel zachtjes door elkaar. Voeg op het laatst de eikenbladsla toe terwijl je deze klein scheurt.

 5. Eet smakelijk!

Opmerkingen/ variaties:

 • Optionele toevoegingen zijn: in ringetjes gesneden bosui, geraspte wortel, kappertjes.

 • Variaties zijn: feta vervangen door sardines en mozzarella, zonnebloempitten vervangen door pompoenpitten, balsamico azijn vervangen door appelazijn.

 • Tegenwoordig is quinoa een beetje omstreden geworden door de stijgende vraag en daarmee stijgende prijzen waardoor ze in het land van herkomst zelf niet meer quinoa kunnen kopen/eten. Er is nu ook Nederlandse quinoa te koop waaronder de volkoren quinoa van Terrasana (in natuurvoedingswinkel) Download het hele recept hier!

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Follow Me
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
 • Grey Pinterest Icon
bottom of page