Verwarmende voeding
In de winter word je uitgedaagd goed te voorzien in je eigen warmte. Dit doen we door beweging en warme kleding, maar ook voedsel kan hier goed aan bijdragen.

Door het eten en drinken van letterlijk warm voedsel en dranken, maar ook door voedsel met een specifiek verwarmend effect. Meest bekend zijn de kruiden en specerijen.
Verwarmende kruiden als: tijm, basilicum, oregano, rozemarijn, venkelzaad, karwij en steranijs.
Verwarmende specerijen als: gember, nootmuskaat, kurkuma, kerrie, peper, kaneel, en kardemom.

Maar wist je ook dat groenten en granen verwarmend kunnen werken? Van de groenten vooral wintergroenten omdat deze langzamer groeien en biologische groenten en granen omdat deze langer rijpen. De gewassen hebben zo meer licht opgenomen. Via fotosynthese zetten ze licht om en dit ‘gebundelde’ licht komt na het eten van deze gewassen, via onze vertering, vrij als warmte. Hoe meer opgenomen licht, hoe meer verwarmend een gewas werkt.

Qua granen zijn bijvoorbeeld haver, quinoa, amarant en gierst meester in het omzetten van licht. De ene plant neemt meer licht op dan de ander. Wortelplanten kunnen dit doen via het blad en met heel veel kracht tot in de wortel brengen. Deze staan dan ook in het rijtje van de verwarmende groenten: alle kolen, pompoen, wortel, pastinaak, ui, prei en zoete aardappel.

Verder zijn noten, zaden en de meeste oliën verwarmend behalve kokosolie. Deze werkt juist verkoelend.
Ik wens jullie een gezellige en voedzame winter toe met veel warmte en licht.
Warme groet van Fee
Comments