top of page

Blog

Paas kwarktaartjes van duindoorn

Paas kwarktaartjes van duindoorn

Duindoorn is één van de inheemse bessen, boordevol vitamine C en bioactieve stoffen. Het versterkt ons immuunsysteem en vitaliteit.

Ingrediënten voor 12 stuks Bereidingstijd: bereiden 30 min + 2 uur koelen

Voor de bodem:

  • 50 gram boter

  • 80 gram lekkere volkoren biscuitjes

  • 150 gr volle (boeren)kwark

  • 60 ml slagroom, geklopt, gezoet naar smaak

  • 35 ml duindoornelixer of siroop (is gezoet)

  • 1 schijfje citroen, uitgeknepen

  • 1 theelepel agar-agar (of 3 blaadjes gelatine)

Bodem maken:

  1. Boter op zeer zacht vuur smelten, intussen koekjes verkruimelen (met een beker of pureestamper).

  2. Gesmolten boter bij de koekkruimels gieten, en doorroeren.

  3. Papieren vormpjes in de muffinhouders doen, in elk vormpje ong. 2 theelepels koekkruimels doen en stevig aandrukken tot een bodem. Afdekken en in de koelkast zetten om op te laten stijven.

Duindoornkwark maken:

  1. Met agar-agar: duindoornsiroop (of de helft van de jam + suiker) koud mengen met de citroensap en agar-agar, zodat er geen klontjes komen. Zachtjes opzetten en 2 min zachtjes laten koken. Vuur uit en een flinke eetlepel kwark erdoor roeren. Duindoornmengsel in een kom overdoen. Of met gelatine: de gelatine paar minuten weken in een steelpan met bodempje koud water, leg ze er stuk voor stuk in, zodat ze niet aan elkaar kleven. Gelatine uitknijpen, water afgieten. De gelatine terugdoen in de pan, en al roerend verwarmen tot de gelatine volledig ‘gesmolten’ is (niet koken). Vuur uit. De duindoornsiroop (of de helft van de jam + suiker) en citroensap bij de gelatine doen, goed roeren. Een flinke lepel kwark erdoor roeren en overdoen in een kom.

  2. De rest van de kwark erdoor mengen. Dan is de vruchtenkwark wel afgekoeld en kan de slagroom erdoor. Proeven of het lekker genoeg is!

  3. Per cupje ong. 1½ theelepel op de koekbodem scheppen en 2 uur stevig laten worden in de koelkast.

  • Voor de liefhebbers: serveren met een eetbaar bloemetje (madeliefjes, spontaan uitgezaaide dus gifvrije viooltjes)

  • Hoe lekkerder de kwark, de slagroom en de siroop/jam, hoe lekkerder de taart!

  • Met boerenkwark wordt de structuur van deze kwarktaart wat grover, dat geeft een lekkere bite.

  • Ook erg lekker met: aardbeienjam, bosvruchtenjam, zwarte bessenjam.

  • Er is duindoornelixer van Weleda en duindoornsiroop van Waddendelicatessen te koop bij natuurvoedingswinkels.

Recept bedacht door Annemieke Grimbergen van Levenskracht - Praktijk voor voeding en kinesiologie – Annemieke Grimbergen – Niehove (Gr)


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Archive
Follow Me
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • Grey Pinterest Icon
bottom of page